Zasady żywienia

Zdrowe żywienie jest kluczowym elementem procesu leczenia i przyczynia się do szybszego powrotu do pełni sił. Naszym celem jest zapewnienie Pacjentom najlepszej możliwej opieki oraz odpowiednie wsparcie żywieniowe, które będzie dostosowane do ich indywidualnych potrzeb.

Lekarze, w zależności od stanu zdrowia i charakteru zabiegów medycznych, zlecają Pacjentom odpowiednią dietę. Dietetycy Działu Żywienia opracowują diety zgodnie z wytycznymi przygotowanymi przez Ministerstwo Zdrowia, a kucharze zgodnie z zasadami HACCP z pełnym zaangażowaniem przygotowują posiłki w nowo powstałej i nowocześnie wyposażonej kuchni.

Naszym Pacjentom zapewniamy całodzienne wyżywienie w postaci od 4 do 5 zbilansowanych posiłków. Każdy posiłek jest przygotowywany w kuchni Działu Żywienia dla każdego z Pacjentów na osobnym talerzu. Następnie talerze zamykamy w dedykowane klosze termoizolacyjne, by zabezpieczone posiłki dotarły do Pacjentów w odpowiedniej temperaturze.

Posiłki są dostarczane do poszczególnych Klinik w określonych godzinach. Pacjentów prosimy o przebywanie w tym czasie w swoich salach, co usprawnia proces wydawania posiłków oraz gwarantuje otrzymanie ciepłego posiłku.

  • śniadanie godz. od 8:40
  • obiad od godz. 12:45
  • kolacja od godz. 16:45
  • II kolacja od godz. 21:00

Posiłki spożywane są w salach pacjentów przy wygodnych stolikach lub szafkach przyłóżkowych. Pacjentom, którzy z różnych względów nie mogą samodzielnie zjeść posiłków, pomagają pielęgniarki lub personel pomocniczy. Pacjenci nie są zobowiązani do posiadania własnego kubka i sztućców, potrzebną zastawę stołową zapewnia im Narodowy Instytut Kardiologii.

W każdej Klinice do dyspozycji Pacjentów znajdują się kuchenki do podgrzania potraw oraz lodówki przeznaczone do przechowywania żywności. Korzystanie z lodówek jest możliwe pod warunkiem przestrzegania określonych zasad, zapewniających utrzymanie właściwej jakości przechowywanej żywności.

Do wiadomości Pacjentów na tablicy ogłoszeń codziennie wywieszany jest aktualny jadłospis z wartością odżywczą diety, informacją o sposobie przygotowania posiłku oraz wykazem alergenów - zgodnie z załącznikiem nr II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

Posiłki dla Pacjentów są codziennie kontrolowane przez Dietetyków Działu Żywienia. Szef Kuchni osobiście dokonuje oceny wszystkich wydawanych posiłków sprawdzając świeżość produktów, temperaturę, zapach, wygląd i smak. Odpowiada także za produkcję posiłków, zgodnie z ustaloną recepturą. Stale prowadzona jest dokumentacja procesów mycia i dezynfekcji całości sprzętu wykorzystywanego przy produkcji i obrocie żywności. Kontrola stanu sanitarnego kuchni i działań, zgodnie z zasadami systemu zapewnienia jakości HACCP, prowadzona jest przez Państwowego Inspektora Sanitarnego.